In de omgeving
-

Zuiderzee in beeld

Bezoek Zuiderzee in beeld | Films en verhalen

1 en 2 oktober in het Zuiderzeemuseum
 

In het kader van de Maand van de Geschiedenis komt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober Zuiderzee in beeld | Films en verhalen naar het Zuiderzeemuseum. Bekijk in het buitenmuseum verschillende films, waaronder ‘Terra Nova’ met de legendarische woorden "Hoor, hoor, de dijk is dicht!". Ontdek welke inspiratiebron de Zuiderzee was voor Nederlandse filmers zoals Gerard Rutten, Otto van Neijenhoff, Joris Ivens en Bert Haanstra, ook nadat deze werd afgesloten. Geniet in het buitenmuseum aan de oevers van de voormalige Zuiderzee van al deze films, en meer!


Nederland staat bekend om zijn eeuwige strijd met het water. De watersnoodramp in 1916 was de directe aanleiding voor de aanleg van de Afsluitdijk. Het was de grootste menselijke ingreep op watergebied ooit. De beste Nederlandse filmers waren gegrepen en tegelijkertijd kwamen de eerste Nederlandse geluidsfilms uit. De allereerste gesproken woorden in een Nederlandstalige film waren dan ook: "Hoor, hoor, de dijk is dicht!". Het voortdurend veranderende Zuiderzeegebied bleef een rijke inspiratiebron voor films, zoals 'En de zee was niet meer' (1955), 'Een nieuw dorp, op nieuw land' (1960), 'Wadden boven water' (1988), 'De Nieuwe Wildernis' (2013) en 'The Silence of the Tides' (2020). 

Over Zuiderzee in beeld
Zuiderzee in beeld | Films en verhalen is een project van Stichting Nederlandse Cultuur en Erfgoed Initiatieven (NCEI), naar een idee van historicus en geograaf Willem van der Ham. Het is een rondreizende audiovisuele presentatie die het bijzondere verhaal vertelt van de overgang van de oude Zuiderzee naar het nieuwe IJsselmeer. In het najaar doet Zuiderzee in beeld ook andere locaties aan. Het bekijken van de films en verhalen is gratis voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum.

Maand van de Geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Een maand lang brengt de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met honderden musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele organisaties geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Dit jaar is het jaarthema Wat een ramp!
Bekijk het complete programma op maandvandegeschiedenis.nl

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.

 

 
Zuiderzeemuseum
 
zuiderzeemuseum
zuiderzeemuseum