Graventapijt Themadag en Lucetten in Kasteel Radboud
Medemblik – Zondag 10 september is het weer tijd voor middeleeuws handwerken in Kasteel Radboud, tijdens de Graventapijt Themadag! Het Graventapijt is een uniek meerjarig project waarbij op middeleeuwse wijze een wandkleed wordt gemaakt door vrijwilligers. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag met Lucetten, een andere vorm van middeleeuws handwerken.
Lucetten
Lucetten is te vergelijken met punniken. De naam komt van het twee-tandige vorkje dat hierbij wordt gebruikt, een lucet. De stevige lucet-draadjes werden in de middeleeuwen gebruikt om jassen dicht te houden en buidels aan riemen te knopen.
Graventapijt Themadag
Tijdens de Graventapijt Themadag zijn de borduursters te vinden in de Ridderzaal, samen met een of meer van de wandtapijten. Zij vertellen meer over het project, zoals welke specifieke middeleeuwse technieken er gebruikt zijn. Ook demonstreren zij hoe ze de borduursteken zetten.
Het Graventapijt: ontwerp en achtergrond
In de middeleeuwen is het belangrijk om te laten zien bij welke familie je hoort. Daarvoor is er de successiereeks, waarbij je vanaf je vroegste voorvader laat zien van welke belangrijke mensen je afstamt. Dat gebeurt meestal via een wandtapijt. Het ontwerp voor het Graventapijt is speciaal voor Kasteel Radboud gemaakt door middeleeuws deskundige Marius Bruijn. Het wandtapijt toont de successiereeks van Graaf Floris V, bouwer van Kasteel Radboud.
Een middeleeuws ambacht bewaren voor toekomstige generaties
Textiel is kwetsbaar en er zijn dan ook maar weinig West-Europese middeleeuwse wandtapijten bewaard gebleven. De bekendste en een van de oudste is het Tapijt van Bayeux. Kasteel Radboud wil met het Graventapijt het ambacht van deze wandkleden in ere herstellen, zodat de traditie en werkwijze bewaard blijft voor toekomstige generaties.